Asperges kooktijden schillen recepten voorbeeld en vitaminen

Deze asperge pagina geeft u informatie over het schillen koken bewaren van deze gezonde groenten. En nog een leuk en gemakkelijk recept.

asperge gerechten

De Brabantse Wal asperges zijn een exclusieve delicatesse afkomstig uit de regio rondom de Brabantse Wal, een bijzonder natuurgebied in West-Brabant. Deze asperges worden geroemd om hun unieke smaak, die voortkomt uit de combinatie van de zandgrond en het zuivere grondwater van de streek. De Brabantse Wal, een gebied dat zich inhoudelijk van Bergen op Zoom tot aan de Belgische grens, is bekend om zijn rijke bodem en microklimaat. Dit maakt het gebied ideaal voor de aspergeteelt.

Schillen van asperges.

Leg de gewassen asperge op een vlakke ondergrond.

Snij het onderste gedeelte (de kont) eraf.

Schil met een dunschiller, vanaf onder de kop 4-5 centimeter.

Schil overlappend !

schillen van asperges


Koken van asperges.

Gebruik een ruime pan, waarin de asperges plat liggen.
Breng de asperges aan de kook.
Naar wens zout en peper toevoegen.
Wanneer de asperges koken draai de gas uit of schakel de warmtebron uit.
Laat de asperges nagaren. Na 10 à 15 minuten zijn ze goed. Afhankelijk van de dikte
Met een vork af en toe in het onderste gedeelte van de asperge inprikken en de gaarheid controleren.

TIP: Gebruik NOOIT een aspergepan, de kopjes worden dan te zacht en papperig (Snot !)

aspergepan asperges koken in een pan

asperge gerecht

asperge kopen bij een automaat

Asperges zijn er ook al te koop bij een aspergeautomaat

asperges met gerookte zalm en een glas rosé

lunchen met asperges

Heerlijk genieten van de witte asperges in de tuin.
Aspergemenu met gekookte kriel aardappelen.
Gerookte zalm vis en als groenten verse zeekralen. Of gewokte lamsoren.
Proef ruik en hoor de zee en de zilte smaak.......
En een witte wijn erbij, bijvoorbeeld een Sancerre.


asperges steken met een robot

Brabantse Wal Asperges omgeving Moerstraten

Asperges op de Brabantse Wal onder het plastic begin maart 2021. De zonnestralen zijn al warm en de warmte wordt opgevangen door het plastic en vastgehouden in de aarde. Zo warmt de plant zich op en kan gaan groeien tot ze in april geoogst kunnen worden. Ook worden er in kassen geplant en aspergebedden voorzien van warmwater installaties.


Oogstseizoen van de asperges
Het aspergeseizoen loopt doorgaans van half april tot eind juni. In deze periode worden de verse asperges dagelijks aangestoken en vaak direct verkocht aan lokale markten, winkels en restaurants

Culinair hoogstandje aan de Brabantse Wal
Brabantse Wal asperges worden vaak verrassend op traditionele wijze, bijvoorbeeld met ham, gekookte eieren, aardappelen en botersaus. Ze lenen zich echter ook uitstekend voor moderne gerechten zoals salades, risotto's of zelfs in een quiche.Voor meer informatie over de Brabantse Wal asperges en hun herkomst kun je lokale aspergetelers bezoeken of deelnemen aan een aspergefestival in de regio.


asperges met witte wijn

Aspergemenu met zalm

Asperges bereiden: recept van Nellie uit Lepelstraat !
Menu voor 2 personen heb je 1 kg asperges nodig.
Schil ze met een dunschiller van onder de kop naar beneden.
Leg ze heel in een pan met een klein beetje water.
Voeg er een beetje suiker aan toe en een klontje boter.
Wanneer ze koken is het nog ongeveer 7 á 9 minuten laten garen.
Zet de gas uit en laat de asperges nog in het nat liggen,
ongeveer 2 minuten. (afhankelijk van de dikte)
Giet de asperges af en serveer ze op een asperge-bord.
(bord met gaatjes en opvangbord er onder)
Leg er een paar lapjes gerookte zalm er overheen en
doe dit dan nog 25 sec. in de magnetron op 600 Watt
of even onder de grill (nog beter). Tot dat de zalm smelt.
Nog een beetje dille erover heen of provencaalse kruiden.
Peper naar smaak toevoegen. Eet smakelijk.


kooktijd van asperges

Bewaren van asperges

Er zijn ook asperges die boven de grond groeien. Dat zijn de groene asperges.
Ze worden groen doordat ze de hele dag lekker kunnen zonnen.
En door dat zonlicht bevatten ze een heleboel vitamine C.
Maar ook een flinke dosis vitamine A.
Nu kan het natuurlijk zo zijn dat u de asperges niet meteen wilt gebruiken als u ze gekocht heeft.
Rol ze dan in een vochtige theedoek en leg ze in de koelkast. Zo zijn ze nog 2 dagen houdbaar.