Deze asperge pagina geeft u informatie over het schillen koken bewaren van deze gezonde groenten. En nog een leuk en gemakkelijk recept.
De Brabantse Wal asperges zijn een exclusieve delicatesse afkomstig uit de regio rondom de Brabantse Wal, een bijzonder natuurgebied in West-Brabant. Deze asperges worden geroemd om hun unieke smaak, die voortkomt uit de combinatie van de zandgrond en het zuivere grondwater van de streek. De Brabantse Wal, een gebied dat zich inhoudelijk van Bergen op Zoom tot aan de Belgische grens, is bekend om zijn rijke bodem en microklimaat. Dit maakt het gebied ideaal voor de aspergeteelt.
Leg de gewassen asperge op een vlakke ondergrond.
Snij het onderste gedeelte (de kont) eraf.
Schil met een dunschiller, vanaf onder de kop 4-5 centimeter.
Schil overlappend !
Gebruik een ruime pan, waarin de asperges plat liggen.
Breng de asperges aan de kook.
Naar wens zout en peper toevoegen.
Wanneer de asperges koken draai de gas uit of schakel de warmtebron
uit.
Laat de asperges nagaren. Na 10 à 15 minuten zijn ze goed. Afhankelijk
van de dikte
Met een vork af en toe in het onderste gedeelte van de asperge inprikken
en de gaarheid controleren.
TIP: Gebruik NOOIT een aspergepan, de kopjes worden dan te zacht en papperig (Snot !)


Asperges zijn er ook al te koop bij een aspergeautomaat
Heerlijk genieten van de witte asperges in de tuin.
Aspergemenu met gekookte kriel aardappelen.
Gerookte zalm vis en als groenten verse zeekralen. Of gewokte lamsoren.
Proef ruik en hoor de zee en de zilte smaak.......
En een witte wijn erbij, bijvoorbeeld een Sancerre.

Brabantse Wal Asperges omgeving Moerstraten
Asperges op de Brabantse Wal onder het plastic begin maart 2021. De zonnestralen zijn al warm en de warmte wordt opgevangen door het plastic en vastgehouden in de aarde. Zo warmt de plant zich op en kan gaan groeien tot ze in april geoogst kunnen worden. Ook worden er in kassen geplant en aspergebedden voorzien van warmwater installaties.
Oogstseizoen van de asperges
Het aspergeseizoen loopt doorgaans van half april tot eind juni. In
deze periode worden de verse asperges dagelijks aangestoken en vaak
direct verkocht aan lokale markten, winkels en restaurants
Culinair hoogstandje aan de Brabantse Wal Brabantse Wal asperges
worden vaak verrassend op traditionele wijze, bijvoorbeeld met ham,
gekookte eieren, aardappelen en botersaus. Ze lenen zich echter ook
uitstekend voor moderne gerechten zoals salades, risotto's of zelfs
in een quiche.Voor meer informatie over de Brabantse Wal asperges en
hun herkomst kun je lokale aspergetelers bezoeken of deelnemen aan een
aspergefestival in de regio.
Asperges bereiden: recept van Nellie uit Lepelstraat !
Menu voor 2 personen heb je 1 kg asperges nodig.
Schil ze met een dunschiller van onder de kop naar beneden.
Leg ze heel in een pan met een klein beetje water.
Voeg er een beetje suiker aan toe en een klontje boter.
Wanneer ze koken is het nog ongeveer 7 á 9 minuten laten garen.
Zet de gas uit en laat de asperges nog in het nat liggen,
ongeveer 2 minuten. (afhankelijk van de dikte)
Giet de asperges af en serveer ze op een asperge-bord.
(bord met gaatjes en opvangbord er onder)
Leg er een paar lapjes gerookte zalm er overheen en
doe dit dan nog 25 sec. in de magnetron op 600 Watt
of even onder de grill (nog beter). Tot dat de zalm smelt.
Nog een beetje dille erover heen of provencaalse kruiden.
Peper naar smaak toevoegen. Eet smakelijk.

Er zijn ook asperges die boven de grond groeien. Dat zijn de groene
asperges.
Ze worden groen doordat ze de hele dag lekker kunnen zonnen.
En door dat zonlicht bevatten ze een heleboel vitamine C.
Maar ook een flinke dosis vitamine A.
Nu kan het natuurlijk zo zijn dat u de asperges niet meteen wilt
gebruiken als u ze gekocht heeft.
Rol ze dan in een vochtige theedoek en leg ze in de koelkast. Zo
zijn ze nog 2 dagen houdbaar.