Difoga Ford garage te Bergen op Zoom.

Difoga is een Nederlandse dealer van Ford gevestigd te Bergen op Zoom en opgericht in 1934.
De onderneming is opgericht door Frits Diepen. Vandaar de naam: Diepens Ford Garage.

ford garage difoga

vlnr: Marie-José Govers - Jan Oomen - ? - ? - Jan Oerlemans (zittend) - Jef de Bont - Eddy Luijten -
Rinus Verdonck - Petra? - Jeanine Antens - Bert Verwijs (zittend) - Mevr Taheij - Nellie Bogers Bastiaansen
- ? - ? - Kees Schrouwen - ? - Piet Steging - Christ Oerlemans - Peter Diepen (zittend) - Piet de Koeier
(staand met baard) - ? - Cor van Hees (zittend) - ? - ? - ? - ? - Jac van Tilborg (zittend) - ? - ? -
Jules van Dongen (weg kijkend) - ? - Damhuis - Cees Kaan - ?

Direktie en personeel van Difoga voor het markante gebouw werkplaats magazijn ingang onderdelen verkoop
accessoires. De Shell benzinepomp en kantoren boven. Foto's geschiedenis en verhalen van vroeger over de
Ford Garage Difoga te Bergen op Zoom. - Foto uit 1978 - klik op de foto om te vergroten.

Terug naar Frank Bogers

Difoga Ford garage Bergen op Zoom

Nellie Bogers-Bastiaansen en Jeanine Antens werkten bij de Ford garage in de jaren zeventig. Sinsdien zijn het nog altijd de meiden van de Difoga. Ieder jaar komen ze nog steeds een paar keer bij elkaar om nog herinneringen op te halen en te vertellen over vroeger. Jeanine werkte op de afdeling verkoop en Nellie aan de overkant bij de garage en bij de afdeling Tractoren. Vandaar deze site. Op de foto de oprichter van Difoga Frits Diepen 1915-1974. In 1980 is Nellie er mee gestopt ivm met de gezinsuitbreiding. Heeft u ook nog leuke foto's en/of verhalen van vroeger. Heeft u er ook gewerkt, plaats een bericht in het gastenboek.
Neem contact op en wij plaatsen u verhaal en/of prent.


Frits Diepen


Het Difoga Vliegtuig

In 1941, dus tijdens de Tweede Wereldoorlog, ontwierp ir. Henk Koekebakker (ex-constructeur bij Pander) een sportvliegtuigje met twee staartbomen. Het eerste model werd gebouwd in de schuur van Frits Diepens Fordgarage en in het geheim werden er windtunneltests afgenomen onder de naam Difoga 421 (1e ontwerp 1942). Na de bevrijding maakte het toestel zijn eerste vlucht. Omdat de motor niet beviel ging men op zoek naar een vervangende motor. Die is er nooit gekomen en het toestel is uiteindelijk gesloopt. Het toestel vertoont veel gelijkenis met het eerste Fokkervliegtuig van na de Tweede Wereldoorlog, de Fokker F.25 "Promotor", die geproduceerd werd in opdracht van Frits Diepens luchttaxibedrijf Avio Diepen NV. Bron: Wikipedia


Personeels feestjes van de Ford garage werden altijd druk bezocht.

Dansen op het huwelijksfeest van Peter Diepen.
Feest werd gehouden voor het personeel bij
Restaurant de Bloemkool in Bergen op Zoom.


Overhandiging van het huwelijks cadeau voor het
bruidspaar van het personeel.


Gebouw van de garage Difoga 1938

Difoga Ford garage 1938 werkplaats met takelwagen. Zie ook de auto van mijn opa.


1e links Jeanine Antens 2e links Nico Antens 3e van links Wim Venhuizen - , 5e van links Mevr Venhuizen -
6e van links Peter Diepen - midden Kees Kaan - Jan Oerlemans - Sjaak van Tilborg - Nellie Bogers Bastiaansen.
Waarschijnlijk foto gemaakt ivm PV reis Parijs


10 juli 2016 De dames van weleer hebben elkaar weer gevonden. vlnr Ineke Marie-José, Nellie en Jeanine.


Ford garage met benzine pompen.

Tanken bij de Ford garage.


HOOGERHEIDE - 19 mei 2012 Het is eigenlijk niet meer dan logisch dat eeuwling Vic Jansen voor zijn honderdste verjaardag een stropdas cadeau
kreeg van burgermeester Marcel Fränzel. Hij heeft zijn hele werkzame leven als automonteur bij de Ford Garage in Bergen op Zoom (Difoga) niet anders gedragen. Bron: BN de Stem


De Ford garage in aanbouw. Het ronde gebouw waar de afdeling verkoop in was gevestigd. Foto West-Brabants Archief

2015 Zo zag de Ford Garage er uit en was een onderdeel van van de Ree.


De Ford garage parkeerkelder in de 2e wereld oorlog. Foto West-Brabants Archief

Ontwerp Difoga Ford garage met een tunnel onder de spoorlijn Roosendaal Bergen op Zoom. Foto West-Brabants Archief


1937 Van der Male St Annaland met oplegger. Vestiging Difoga op Tholen. Foto West-Brabants Archief

Difoga Antwerpsestraatweg 94, Bergen op Zoom. Met Philemon van Dongen - Fons en Jan Daalmans Gerrit Suijkerbuijk en Frans Mathijssen. Foto West-Brabants Archief


Tentoonstelling opening Difigagarage 1938. Foto West-Brabants Archief

1936 Korenbeurs autotentoonstelling. Foto West-Brabants Archief


Difoga aan de Eendrachtsweg in Tholen.. Foto krantenbankzeeland

Autorijschool in Bergen op Zoom Difiga. Vlug en Voordelig. Foto krantenbankzeeland


Ford Fiesta - Ford Granada - Ford Taunus - Ford Transit - Ford Capri - Ford Escort - Ford Mustang - Ford Focus - Ford Ka


Herinneringen aan de oorlog 1940-1945
Een dezer dagen was mijn kleindochter geïnteresseerd in de oorlogsjaren 1940-1945. En mijn gedachten gingen terug naar de Fordgarage DIFOGA te Bergen op Zoom (waar mijn dochter en haar vriendin pas tot tevredenheid een auto gekocht hebben).
Mag ik me even voorstellen? Ik ben mevrouw W.J.M. Wijers - Venhuizen en woon in Breda. Mijn leeftijd is 90 jaar. In de oorlog woonde ik in Huijbergen. Mijn broer Wim Venhuizen was een plichtsgetrouwe en heel bekwame automonteur van Difoga. De heer Diepen heeft hem een paar keer persoonlijk met de auto opgehaald van Huijbergen naar Bergen op Zoom. Ik weet niet goed meer waarom, vanwege het slechte weer denk ik.
Maar op een gegeven moment kregen de monteurs de opdracht: We helpen de Duitsers niet meer, allemaal naar huis of onderduiken! Mijn broer Wim ging onderduiken bij een boer in Huijbergen. Maar een paar dagen later kwamen twee Duitsers met geweer via de achterdeur binnen. Mijn moeder, broers en zusjes waren in de huiskamer. De soldaten vroegen waar onze Wim was. We zeiden dat we dat niet wisten. Dan moesten we met hun meegaan naar Hoogerheide. Ze wezen mij, 21 jaar, een zus van 18 jaar en een zusje van 13 jaar aan. Mijn moeder huilde. Mijn zus van 18 liep nog langzaam naar boven om nog iets te halen. De mof riep heel hard dat ze moest opschieten en sloeg met het geweer op de houten trap.
Kort gezegd, we gingen lopend mee naar Hoogerheide, aan iedere kant een Duitser met geweer. Er werd geen woord gezegd. 5 kilometer lopen. We kwamen in Hoogerheide in een zaal terecht waar veel mannen en vrouwen stonden. Allemaal Ford-familie. Mijn zusje van 13 mocht toen weer naar huis.
Er kwamen grote Duitse legerwagens. Wij moesten er in klimmen en zo op weg naar het Markiezen-hof in Bergen op Zoom. In de ene zaal de mannen, in de andere zaal de vrouwen. We waren bang dat we geen voedsel zouden krijgen omdat niemand zei waar hun broers - zoons - vaders waren. Maar op een gegeven moment kwamen ze binnen met een melkbus vol rijst - groente - vlees en ieder kreeg een bord eten. We hebben naderhand gehoord dat de verzetsmensen pakken liga en sanovite over de muur gooiden voor ons.
Na 4 dagen mochten we weg. Bij de familie Dalemans kregen mijn zusje en ik onderdak want door de beschietingen konden we niet naar huis. Mijn vader heeft de moed gehad om via Wouw naar Bergen op Zoom te komen om ons te zoeken. Hij informeerde hier en daar en zo kwam hij bij de familie Dalemans terecht. Wij hebben huilend vader omhelsd, dat zal ik nooit vergeten. We gingen te voet via Wouw weer naar Huijbergen waar iedereen in de schuilkelders zat vanwege de beschietingen. Elk huis was beschadigd.
Nu is mijn vraag: Is hier iets van te lezen in de analen van Difoga? Zijn er misschien nog meer oud medewerkers of familie die dit verhaal herkennen of mogelijk hetzelfde hebben meegemaakt?
Als dat niet teveel van jullie tijd vraagt zou ik dat graag willen weten.
Hartelijke groeten van mevrouw W.J.M. Wijers - Venhuizen.
(NB Dit alles is gebeurd 10 dagen voor de bevrijding!)
(deze is geplaatst in november 2013)


Wilt u reageren een reactie plaatsen bent u op zoek naar iemand die u nog kent van de Difoga Ford garage klik hier