Doel Kerncentrale werkzaamheden bestonden uit coördineren van montage supporting en piping 1980-1982

 


Met de overzet van Lillo naar Doel
Begin jaren 1980 werkte ik in Doel, opbouw kenrcentrale Doel 3. Vanaf Lillo met "dun overzet" veerpondje naar Doel. Op de boot had ik een fiets. (was nog van de opa van Nellie). Met de fiets ging ik dan iedere dag naar Doel. Toen het mijn laatste werkdag was heb ik deze fiets nog voor een lekkere fles cognac verkocht aan de bootsman van het bootje (Flandria) en er nog eentje op opa genomen !

 

Allemaal beton en betonijzer aardbeving veilig

Op bovenstaande foto wordt er bouwkundig gewerkt aan de centrale van Doel 4 veel beton ijzer en bouwkranen


bouwterrein-met-supportin-keten-bouwkotten-bouwkranen
Het opbouwen van een kerncentrale is best indrukwekkend en een technisch hoogstandje
kerncentrale-stalen-dak-voor-supporting
Hier zie je het stalen dak van de kenrcentrale, of te wel in de volkstaal "Het Scheel (deksel) "

 2 deuren om binnen te komen
Dit is de zogenaamde sluis of te wel de ingang naar het reactorgebouw. De sluis bevat 2 deuren, om het reactor gebouw is nog een gebouw om heen geconstrueerd. Hierdoor onstaat een tussenruimte waar een onderdruk heerst. In de tussenruimte ben ik in het begin nogal eens verdwaalt. Een anektode is wel dat ik op een keer altijd de zelfde man tegen kwam. Ik vroeg hem de weg naar de uitgang. Hij zei: "Dan moet je bij de lift "rechtdoor" en dan links." Dat zal niet gaan zei ik, want je loopt hier alleen maar rondjes".

 

 

reactorvat doel 3

kerncentrale doel 3Dit is het secondaire systeem, dit is 3 x uitgevoerd voor de veiligheid. Op de linkerfoto een blik op het reactorvat. Klik op de foto's voor een vergroting, er staan nog 2 mensen bij de railing. Onder in de put een ziet u het reactorvat van Doel 3. Op de rechter foto bovenin de takel welke 360 graden kan draaien. Van binnen is zo een gebouw enorm groot. 

foto stoomgenerator

Hier zijn we in het turbine complex, de stoom wordt hier via een altenator omgezet in electriciteit of te wel de stoomtribune

van stoom electriciteit maken
Toch wel indrukwekkend zo een grote fiets dynamo. De afgewerkte stoom gaat via onderliggende condensors naar de koeltorens. Kijk eens naar de lagering naast waar ik sta. Het lagerhuis en het lager zijn groter dan een mens. Hier worden ook heel wat liters olie doorheen gepompt om de zaak draaiend te houden. Dit is een mooi stukje techniek om aan te werken en bijzonder leerzaam. Ze maken ze van water electriciteit !Ook wat betreft de veiligheids voorschriften tijdens de bouw van zo een centrale is interessant om mee te maken.

 

 


 

koeltoren doel 4 in aanbouw door een duitse firma
werken tussen de koeltorens vca
Koeltoren Doel 4 in aanbouw
Frank en collega John van Tournhout of Johnny van Tornout ?


Hier onder een plaatje hoe een kerncentrale er van binnen uit ziet, herken je dit aan de foto's van hierboven ?


Doel heeft 4 drukwaterreactoren (PWR), in gebruik genomen tussen 1975 (Doel 1/2) en 1985 (Doel 3 in 1982 en Doel 4 in 1985)
Totaal vermogen van 2911 MW Doel 1 : 433 MW Doel 2 : 433 MW Doel 3 : 1006 MW Doel 4 : 1039 MW (foto bron electrabel)

 

 

fundatie-kolommen-koeltoren-doel werken op de kerncentrale van Doel in Belgie
De koeltoren in aanbouw van Doel 4. Met een inmense ondersteunings pilaren en kolommen. Ik weet het gewicht niet van deze toren, maar dat zal wel een paar 1000 ton zijn, schat ik zo. Hier zitten we op het bunkergebouw van Doel 3, even uit rusten van de werkzaamheden. Op de achterzijde de kerncentrales van Doel 1 en Doel 2. En een mooi uitzicht over de Schelde en de haven van Antwerpen.

 

 

de werf van doel in 1980

hijskraan-hefkraan-in-koeltoren

Links is te zien de enorme hoogte van de koeltoren. Rechts de koeltoren in aanbouw. De kraanmachinist had gelukig een liftje om boven te komen.

 

 


 

Frank als brigadier in functie

Zo dat was het weer.


Links nog doornemen controleren van isometrische tekeningen van de pijpleidingen en supportinh. Dit om wat we de andere dag moeten doen. Werkverdeling en tekeningen uitzoeken, zodat de monteurs gelijk aan de slag kunnen.

In maart 2011 ben ik nog eens terug geweest in Doel.

Maar dan om foto's te maken van het dorp zoals het er nu bij ligt. Dat is gewoon bizar vooral als het donker is.

Klik hier voor een foto impressie

 

Na deze ervaring ook nog enkele maanden gewerkt voor uitzenbureau Keser voor elk beroep in Bergen op ZoomWerkzaamheden SCK CEN te Mol klik hier

© www.frankbogers.nl