Geschiedenis jongens pensionaat internaat kostschool Ste Marie Huijbergen Noord Brabant Nederland

Kostschool gastenboek

Bericht 1 tot en met 186


Hans Groffen 15-06-2024

Ik zat op St. Marie vanaf de 5e klas lagere school t/m de 4e klas MAVO die ik in 1976 heb afgerond.
Ik was er heel graag en ik ben dankbaar dat de broeders mij zoveel hebben bijgebracht.
Mijn oom was Br. Wiro, de portier. Vandaar dat ik ook na mijn schooltijd regelmatig nog bij de broeders kwam. Mijn beide ouders zijn twee jaar geleden ook vanuit de kapel van de broeders begraven.

Sexuele misstanden: Daar heb ik persoonlijk weinig van gemerkt. Die br. Giovanni heb ik wel eens gezien, maar die werkte toen niet meer op St.Marie maar in Bergen op Zoom.
Bij br. Remigius voelde ik me niet op mijn gemak, zijn blik was vaak op mijn kruis gericht als ik voor de schoolkrant op zijn kamer moest zijn. Maar hij heeft nooit iets ondernomen.
Blijkbaar was hij wel erg op sex belust: Mijn vader betrapte hem in een sexshop in Putte. Mijn vader was aannemer en moest regelmatig in die sexshops zijn om bijv. een filmzaaltje te bouwen of reparaties na een inbraak uit te voeren. Dat hij Remigius daar gezien had, vertelde hij mij pas nadat ik van school af was.


Marco Sipkema 30-05-2023

Hoi Frank ,

Ik ben Marco Sipkema ik heb ook in die klas gezeten denk ik.
Ik herken iig alle namen .
Ik zat op st. Marie van 3e klas t/m de 6e klas.
Ik zat te googelen naar wiedemeijer (zanger). Zo kwam ik bij foto van st. Marie.
Echt leuk!

Gr. Marco Sipkema


Robbert Koppenol 21-11-2022

Hi Frank,

Leuk om eens even te kijken hoe het was op de fotos van toen. Heb nog eens op de rem getrapt tijdens een ritje naar Zeeland een paar jaar terug en herkende er nog maar weinig van. Ik was er in 78-79 Veel gebouwen waren er gesloopt.
Ik herinner me strenge broeders waardoor ik eens een week lang na het eten nog eens een uur naar een zure haring heb moeten staren aangezien ik die absoluut niet eten wou. Heb ook nog eens een gigantische hoeveelheid strafregels moeten schrijven. Dagelijks een uurtje naar en van school moeten fietsen naar Bergen op Zoom voor de Havo. Het verplichte huiswerk in enge doodse stilte met een toeziende broeder maakte de brugklas niet echt een succes. En de nodige vechtpartijtjes natuurlijk op het schoolplein. De eenzame reizen in de weekend avonden naar en van huis.
Maar ook leuke dingen hoor, al in mindere mate. Kaas tegen de theeketels smelten, handwerkles, het tennis veld en het bos nabij, het snoep winkeltje waar je eens per week wat snoep kopen kon.

Robbert


Jurgen Gudde 08-11-2022

Ha beste Frank,

Mooie website die de nodige (ook dierbare) herinneringen oproept. Afgelopen zomer was ik nog in Huijbergen om er weer eens te ruiken en proeven hoe het begin jaren zeventig was. Er is veel verandert! Slechts drie jaar heb ik er doorgebracht. De zesde en de eerste twee jaar van de mavo. Zij hebben een belangrijk stempel op mijn ontwikkeling gehad en is mede bepalend voor mijn levensloop geworden. Voor het eerst van mijn leven geschaatst op de Kalmthoutseheide. Het organiseren van muziekavondje, wat ik inmiddels wat serieuzer ben gaan doen. Mijn maatje Armand Nunez die veel te vroeg is overleden…
Bij tijd en wijlen puzzel ik of ik mij nog ontbrekende namen kan herinneren. Succes met het in stand houden.
Hartelijke groet van Jurgen


Harry Broere 05-10-2022

http://ergowerken.nl

Hallo Frank ,

kwam dit toevallig tegen .
zat van 1974 t/m 1976 op St. Marie.
Eerste jaar vond ik verschrikkelijk , maar de saamhorigheid onder de jongens was geweldig en vriendschappelijk .
Ik liep uiteindelijk weg met het diploma , daar ging het om.

Rij er nog wel eens langs ; gemeente Woensdrecht in Hoogerheide is een klant en dan rij ik vaak terug over Huijbergen.

Anekdote :
Na het laatste examen in de gymzaal snelde ik naar de refter om mijn bromfietshelm uit mijn kastje te halen. De tafels waren mooi en gezellig opgedekt voor de laatste maaltijd met alle jongens. Maar zover kwam het niet ; ik pakte mijn helm en liep richting brommer onder de overkapping, Broeder Everistus ( de aardigste van allemaal ) verbijstert achterlatend . Ik zei hem namelijk dat ik geen minuut langer bleef dan nodig was ...... voelde me bevrijd en reed op mijn brommer juichend naar Breda . Met de diploma uitreiking heb ik wel mijn excuses gemaakt aan broeder Everistus , maar had beslist geen spijt van mijn vertrek . De meeste jongens heb ik nooit meer gezien ........ ook niet op reünie .

Hartelijke groeten uit Breda
Harry Broere


Reactie Frank Bogers
Hallo Harrie,
Ik herken mezelf helemaal in je verhaal. Jij had het geluk dat je op de brommer naar huis kon. In 1966 heb ik daar het strijdperk verlaten. Echter ik moest met de fiets naar Lepelstraat. Dat herinner ik me nog goed . Het was stralend weer, blauwe lucht en geen verkeer.
De afstand heb ik in een razend tempo weten af te leggen.
Het ga je goed, Groeten Frank.


Paul van Driessche 16-05-2022

Ik zie een berichtje in het Gastenboek van Anton Koetsenruijter.
Wij hebben elkaar op Ste Marie ontmoet Anton. Zaten bij elkaar in de refter. Wellicht niet in dezelfde klas. Ik heb op Ste Marie de maximale tijd " ingevuld ". Verbleef daar van 62 tot 69. Ik hoop dat het met jou goed gaat!
De broeders die jij noemt ken ik natuurlijk ook allemaal. maar je zegt dat je met hen een 8 - daagse fietstocht hebt gemaakt. Dat zegt mij niks. Misschien kun je daar iets meer over vertellen??
Groet Paul


Anton Koetsenruijter 22-04-2022

Van 1963 tot en met 1965 zat ik op Sainte Marie. Veel voetballen, streng, niet de beste tijd van mijn leven. Wel een leuke 8 daagse fietstocht gemaakt met 3 broeders (Felix, Godefridus en Josephus) met 10 jongetjes.


Frank Bogers 29-03-2022

http://youtu.be/GIQrxbZdDts

Film Pensionaat Sint Marie 1952 voetballen op de cour eekhoorntjes voederen trefballen in de klas bij broeder Giovanni modelbouw in de refter een kijkje in de keuken bij broeder kok brood snijden


Frank Bogers 29-03-2022

http://youtu.be/vAt_nz19K2E

Film Huijbergen 1939 - 1950 In het archief van de Congregatie zijn enkele oude films te vinden. Deze geeft in 19 minuten een beeld van het oude Sint Marie van voor 1940, van de oorlog en de evacuatie huizen, en de naoorlogse opbouw.


Frank Bogers 19-01-2022

http://frankbogers.nl/SteMarie/george-slaats/

Nieuwe inzending.
We zijn op zoek naar informatie over de kostschool tijd van George Slaats. Periode 1948. Meer info op de website van George.
Groeten Frank


Paul Burm 05-06-2021

Goed idee om hier een site aan te wijden. Ik moet op een regenachtige dag beslist alle berichten eens doorbladeren. Voor mij is het een werkzaam leven geleden dat ik er was, van 1967 tot 1973. Ik begon die laatste jaren al flink te puberen en das daarna niet minder geworden ;) Er valt veel over die tijd te bespiegelen. Door de jaren heen kijk ik steeds milder op mijn kostschooljaren terug en diep traumatisch was het trouwens ook niet. De stevige basis die meekreeg ben ik meer en meer gaan waarderen.


Nico 28-04-2021

Goede avond
Zijn er nog reünies in het verschiet ?
Nico van der hoeff
N. Dikken@gmail.com


Jan Koenraadt 11-10-2020

Heel veel dank voor deze website! Ik ben compleet bleu, maar zoekende naar de lagere schooltijd van mijn vader kom ik uiteindelijk hier terecht. Mijn vader Jan Koenraadt is van 1911-1916 hier op school geweest samen met zijn broer Piet en zijn twee oudere broers Matthias en Willem van 1905-1907. Mijn oom Matthias Koenraadt is later nog Rector geweest van de Broeders van Huijbergen. Zonder deze website was ik niet zoveel te weten gekomen van de situatie uit die tijd. In de jaren '50, met de grote emigratiegolf zijn mijn ouders naar Suriname geëmigreerd. Voor de middelbare school werd ik naar de kostschool van Mount St. Benedict in Trinidad gestuurd waar allemaal Nederlandse paters zaten. Die kostschool was bijna identiek aan wat ik hier op de foto's allemaal zie, zelfde systemen, zelfde inrichting van de slaapzalen en zo. Daar moesten wij ook doodstil zijn, en elke week of je op de honorslist of de blacklist kwam. Alles in de Engelse taal. We zaten alleen op een hoge berg met uitzicht over heel Trinidad, maar ook bossen, padvinderij, sportvelden, zwembad, volleybal, basketbal en zo. De headmaster die ik toen had was een pater uit Bergen op Zoom! Maar ik mocht geen Nederlands met hem praten.


John Kreeft 06-09-2020

Van augustus 1969 t/m juni 1972 heb ik onderwijs gevolgd aan de MULO. Zat in de groep met onder andere Joost Vermeulen. Heb ooit als straf 24 uur geen eten gehad omdat ik had geweigerd mijn pudding op te eten. Hans de Waal, klasgenoot (extern) heeft toen eten voor mij geregeld. Ik heb in 2018 in Huijbergen gekampeerd. Ik heb toen ook Hans de Waal nog ontmoet. Was een leuk weerzien.
Groeten, John Kreeft


Leerlingen register inzien TIP 05-09-2020

http://frankbogers.nl/SteMarie/leerlingenregister/index.html

WILHELMIETENMUSEUM

Het museum is geopend elk 2e en 4e weekend van de maanden april tot oktober van 14.00 – 17.00 uur.
En verder het hele jaar door na (telefonische) afspraak. Telefoon: 0164 – 642568 b.g.g. 0164 – 642650


 pagina 1 van 13    volgende


Nieuwe bericht

(optioneel)
(optioneel)