Fuchia's planten na de winter verpotten

Het is lente en we gaan onze fuchsia planten uit de winterslaap halen,
Eind april kunt u de fuchsia's gaan verpotten. Misschien al eerder wanneer het al wat warmer wordt.
U heeft misschien al stiekem gekeken naar de bak met de planten hoe ze er bij staan.
Staan er al volop scheuten op? Dan wordt het tijd om ze uit het turfstrooisel te halen en lekker te verwennen met verse potgrond.

fuchsia verpotten

Hierbij de handleiding wat er allemaal bij komt kijken. Dit tuin klusje duurt ca 3 uur voor zo een 35 planten.

Huis & Tuin

 

Fuchia uit de winterslaap

Zo te zien wordt het tijd dat we de fuchsia's er uit halen en gaan verpotten.
Er zitten al flinke uitlopers en scheuten op de takken.
Het is 19 april en we hadden een "slappe winter".
Vandaar deze flinke uitschieters.

scheuten op fuchsia

Gereed maken werktafel

De werktafel of tuintafel staat al gereed. Een flinke zak potgrond van 70 liter - de fuchsia's in de winterbak - potten van diverse afmetingen. Het zonnetje schijnt en we hebben er weer zin. De laatste jaren koop ik kleine zakjes potgrond van de 20 liter i.v.m. gewichts besparing. Je wordt ouder en niet beter ;-) Deze neem ik dan af en toe mee, wanneer ik boodschappen doe bij de Aldi of Lidl. De prijs is tussen € 1,00 en € 2,00. Wij als senioren pensionado's moeten op alle kleintjes letten.

fietsen veluwezoom

Verschillende potmaten voor de fuchsia's

De werktafel staat gereed met de te overpotten fuchsia's - de rode bak. Verschillende soorten afmetingen en maten van plastic potten. De gele bak met potgrond er in. Handschoenen van latex of tuinhandschoenen. Onder dit alles heb ik een groot stuk karton gelegd. Wanneer ik klaar ben, vouw ik het samen en kan ik in één keer de overgebleven grond en kleinere prullaria gelijk weggooien.

potmaat


Voorzichtig halen we de fuchsia planten uit de bak met turfstrooisel. Soms haken de wortels goed in elkaar. Dus pas op dat je de zaak niet uit elkaar of kapot trekt.

Lekker met het voorjaars zonnetje in April, de fuchsia's verpotten. Kijk eens wat een lange wortels er al aan zitten. Die zijn de winter goed door gekomen.


wortels fuchsia planten

Zo te zien hebben ze in de winter goed hun best gedaan. Kijk maar eens naar de nieuwe (witte) worteltjes rechts op de foto. Het turfstrooisel voelt nog een klein beetje vochtig aan. De witte scheuten of uitschieters moet je verwijderen. Lijkt wel taugé .


Fuchsia in nieuwe potgrond

Haal de fuchsia planten voorzichtig uit het turfstrooisel.
De takken en wortels kunnen nogal in elkaar haken.
In bijgaande film kun je zien hoe de planten de winter hebben overleefd.
Ik zou zeggen, missie geslaagd
En nu aan de slag.

Filmpje fuchsia na het overwinteren.


Fuchsia dood of levend. - test -

Wanneer je twijfelt of de fuchsia de winter niet heeft overleeft kun je het volgende doen.
Ga met je nagel of een bot mesje over een tak, zodat je het hout of vel, er een beetje afschraapt. Is het daar onder nog groen, dan leeft de plant nog.
Je kunt ook bij een tak, een stukje afbreken en kijken of het nog groen is bij het breekpunt. Maar dat is weer zonde van de nieuwe uitloper.

fuchsia test of deze nog leeft

Zo als u kunt zien gebruik ik plastic potjes van verschillende afmetingen en stenen potten. De grotere exemplaren gaan later in een overpot, mand of een mooie bloempot.

Hier een voorbeeld van de wat grotere fuchsia's die gelijk in een vaste pot gezet zijn. Onderin wat hydrokorrels. Je kunt ook als de plant sterk genoeg is in de volle grond plaatsen.


Het is een maandje later 24 mei 2021 en er zitten al frisse groene blaadjes aan de fuchsia's. De kleine potjes zet ik samen in een bloembak of een grote pot.

Dit doe ik later pas wanneer ze stevig zijn, in begin juni.. Als het dan gaat vriezen of ze houden vorst hoef ik niet met die zware bloembakken naar binnen in garage of schuur.


Dit exemplaar is ca 30 jaar oud en heeft zelfs de corona overleeft. Een dikke stam met een stevige knoest, direkt in een pot geplaatst.

Dezelfde plant eind juni, hij of zij staat er lekker bij. En dat nog wel in de schaduw. Begin juli geef ik ze plantenvoeding, want dan is de potgrond uitgewerkt.


Oooh…. Als dat maar goed komt. Wat een zielige plantjes. Let maar eens op. Ze hangen lekker in het zonnetje en krijgen regelmatig een slokje drinken. Net als hun baasje ;-)

Na 2 1/2 maand zien de fuchsia's er zo uit. Ze kijken uit op het westen, dus een zonnige plek. Plantjes na de winterstop direct in deze provinciaalse potjes geplant..


Verdeling potgrond en fuchsia plant.

Doe 1/3 potgrond onder in de pot. Plaats dan de fuchsia in de pot en verdeel de wortels. Vul de pot aan tot 2 cm van de bovenkant. Bij kleine potjes is 1 cm voldoende. Plaats ze in het zonnetje en geeft ze regelmatig water. Een frisse regenbui doet ook wonderen. Na 1 week zie je dat de fuchsia's al uit beginnen te schieten. Veel plezier en geniet ervan deze zomer. Proost.Tot ziens in het najaar, want dan gaan we weer de zaak binnen zetten . Als je zelf niet gaat overwinteren natuurlijk.