Informatie over de winterharde fuchsia.

Alles over de winterharde fuchsia, zoals het stekken, vermeerderen, kweken snoeien, water geven, winterklaar maken (niet nodig ;-)

veluwe posbank fietsroute

Foto's in verschillende stadia van de winterharde fuchsia planten en struiken kunt u vinden op deze website

Huis & Tuin

Ballymoney Foods LTD Ian Wallace

INLEIDING: Voor mijn werk Tummers Machinebouw moest ik eind jaren 80 naar Noord Ierland naar de firma Ballymoney Foods in het plaatsje Ballymoney. Mijn vrouw Nellie Bastiaansen vergezelde me . Het was weekend dus maken we er samen wat moois van. Met het vliegtuig naar Belfast en we werden op gehaald door de directeur van de fritesfabriek Ian Wallace. Nadat ik mijn werk daar had gedaan, inmeten waar nieuwe machines moesten komen, haalde hij ons de andere dag op, om de buurt te verkennen. Eerst bezochten we het kleinste kerkje van Ierland. Het ligt aan de kust waar je bij goed weer naar Schotland kunt kijken. Onderweg vroeg ik om te stoppen bij deze mooie hagen met rode bloemetjes er in. Toen ik hem vroeg wat het waren, begon hij te vertellen over deze fuchsia's uit Ierland. Neem maar een stekje mee zei Ian voor je schoonvader. Wat ik hem inmiddels had verteld dat mijn schoonvader als hobby fuchsia's kweekte. Maar zulke grote fuchsia's had ik nog nooit gezien. Deze waren wel 2 tot 2,5 meter groot of hoog, en werden gebruikt als heggen voor afscheidingen.

winterharde fuchsia
Frank Bogers (voor) en Ian Wallace bij de fuchsia hagen van meer dan 2 meter hoog.

Vragen over de winterharde fuchsia.

Hoe groot kan de winterharde fuchsia worden?
Hoe en wanneer moet ik mijn winterharde fuchsia's stekken of vermeerderen?
Wanneer moet ik mijn winterharde fuchsia's snoeien?
Wanneer moet ik mijn winterharde fuchsia's water geven?
Verplaatsen in de tuin of border.
Kan ik deze fuchsia soort gebruiken als klimplant?
Plaatsen in een pot of in de volle grond?

informatie winterharde fucsia


stekken fuchsia

De winterharde fuchsia stekken.

Het stekken van de winterharde fuchsia is heel simpel. Zoek een paar stevige uitlopers, die al verhout zijn. Dus die een bruine kleur hebben. Met een snoeischaar knipt u de stekken schuin af. Verwijder de onderste groene bladeren, zoals op de foto. U kunt de stekken ook laten wortelen in een potje met water, wat u regelmatig ververst. Knip de stekken op een lengte van 20 cm. De winterharde fuchsia's kunt u het gehele jaar door stekken. Let op: de stek moet wel houterig zijn.

stekken in de volle grond

Vermeerderen van de winterharde fuchsia.

Nadat u de stekken heeft geprepareerd, gaan we ze planten. Zoek een plek op waar ze definitief kunnen blijven staan. Plaats de stekken in groepjes van 5 of meerdere stekken. Dan kunnen die samen een mooie struik gaan vormen. Vermeng de bestaande grond met wat potgrond en steek ze voor de helft (10 cm) in de aarde. Regelmatig water geven, vooral in het begin. Op de foto kun je zien dat 2 stekjes het stekproces niet hebben overleeft. Steek er dan gewoon een paar nieuwe stekken in.


Wanneer moet ik de fuchsiaplant snoeien?

Meestal doe je dit in het voorjaar of najaar. Eigenlijk heb ik geen vaste tijd in het jaar of seizoen om te snoeien. Wanneer ik vind dat de fuchsia gaat verwilderen, takken hangen op de grond, of hij wordt naar mijn zin te hoog, dan gaat de schaar er in. Deze fuchsia struik heb ik op 12 maart 2014 gesnoeid.

snoeitijd

Snoeien van de winterharde fuchsia.

Je mag de fuchsia best kort snoeien.Op de foto (19 april 2014) kun je zien dat de fuchsia al lekker is uitgelopen of uitgebot. Van het overgebleven snoeihout kun je mooie stekken maken, zonde om weg te gooien. Of geef ze aan je buurman of aan een fuchsia liefhebber. SNOEIEN IS GROEIEN ;-)


Het onderhoud valt best wel mee. Een standplaats in de half schaduw of volle zon is geen probleem. Hebben ook niet veel water nodig. Laat de bijen maar komen, ze zijn er dol op.


12 maart 2014 Voorbeeld gesnoeide winterharde fuchsia. Dit is een gezonde plant met veel groen in de binnenkant van de stam. Ook zijn er nog oude snoeiplekken te zien.

snoeien is groeien

19 mei 2014 - Een maandje later. De fuchsia is al lekker uitgeschoten en gegroeid. Ze groeien als kool, een beetje kunstmest en wat water dan komen ze de zomer wel door.


verkeerd snoeien

Oeps... verkeerd gesnoeid

Deze fuchsia's zijn niet goed gesnoeid. Normaal snoei ik ze 10 cm boven de grond. (Zie vorige foto). Deze keer is dat wel 30 cm. Net onder waar je de snoeischaar er in hebt gezet, beginnen ze weer uit te lopen. Op de foto zie weer heel veel uitlopers. Deze zijn veel te dun en schieten alle kanten op. Als ze verder groeien gaan ze hangen en heb je een mooie fuchsia hangplant ;-( . Niet doen dus, wederom snoeien is groeien. Bij mij gaat het ook wel eens mis, weer wat geleerd.


roestvrijstalen raamkozijn

De winterharde fuchsia als klimplant.

Deze foto is gemaakt in het voorjaar op 16 april. Deze fuchsia staat in een grote bloembak. 3 stevige stammen klimmen omhoog langs de regenpijp Met ijzerdraadjes bind ik de stammen losjes vast. Deze plant heb ik in het vorig najaar gesnoeid en begint al lekker uit te botten. Wat denk je van het onderhouds vrije roestvrijstalen raamkozijn / windscherm.

klimplant fuchsia

Uitlopers van de winterharde fuchsia.

Nog een foto van dezelfde plant, maar dan op 13 oktober. De plant heb ik al 2 keer terug gesnoeid, omdat deze te weelderig groeide. Je ziet de lange uitlopers en het is een mooi gezicht. Vooral als er veel bijen op af komen.


snoeitijd

 

Deze "klim-fuchsia" krijgt een snoeibeurt.

Het onderste gedeelte van deze fuchsia is aan het uitlopen. Boven de uitlopers zit er geen leven meer in de brouwerij. Waarschijnlijk toch bevroren, kan gebeuren. Dus hier gaat de snoeischaar in.


fuchsia watergeven

Fuchsia's winterhard water geven.

De winterharde fuchsia's kunnen tegen een stootje. Ook al hebben we een droge zomer, ik besproei ze nooit. Ze krijgen dus geen extra water. Bij mij staan ze in de zandgrond. Deze fuchsia heb ik in augustus nog gesnoeid en het is nu oktober. Dus dan heb je een mooie frisse plant die ieder jaar mooier wordt.

verplanten fuchsia

Fuchsia's verplanten.

Fuchsia s zijn gemakkelijk te verplanten en op een andere plaats te zetten. U moet wel eerst de plant terug snoeien tot ca 20 cm. Met een schop goed rondom los steken, op een diepte van 30 cm. Veel wortel zit er niet aan. Nadat ze op een andere plaats staan, wel de eerste week iedere dag water geven.


Filmpje over de winterharde fuchsia in mijn tuin.

winterharde fuchsia kweken


Toen ik de stekjes uit Ierland aan mijn schoonvader André Bastiaansen gaf zagen ze er maar belabberd uit. Ze waren op sterven na dood, zoals ze dat zeggen. Hadden een paar dagen in mijn koffer gezeten en geen drinken gehad of zuurstof.
Hij had zelf wel zo een 100 fuchsia's in zijn tuin, dus hij wist wel van wanten. Met veel liefde en passie wist hij de stekjes er bovenop te krijgen. Na een paar jaar had hij van die grote fuchsia bossen in zijn tuin staan. Voor mij heeft hij er toen ook een paar opgekweekt. En daar heb ik nog steeds plezier van. Op mijn reis kwamen we nog een paar bijzonderheden tegen, namelijk het kleinste kerkje van Ierland en een paar mooie oldtimers Riley. Veel tuinpleizer met de winterharde fuchsia ;-)


Kijk eens hoe liefdevol deze fuchsia een slokje water krijgt. Die zal wel lekker groeien. Kinderen vinden het leuk om klusjes in de tuin te doen.

Deze fuchsia is in het voorjaard gesnoeid. Het is nu eind juli...... Naast de fuchsia een palmboom uit Zuid Frankrijk.St Gobban's Church. Het kleinste kerkje van Noord Ierland

De kleinste kerk van Ierland? St. Gobbans is een kleine kerk in het dorp Portbraddan aan de westkant van White Park Bay. Net als de rest van de kustlijn van North Antrim , is White Park Bay een prachtig stuk landschap met een lang wit zandstrand. Portbraddan, dat uit slechts een handvol huizen bestaat, is een even schilderachtige en rustige plek als in Noord-Ierland . De kleine kerk is in particulier bezit. Met een hoogte van 3 bij 1,4 m
Om daar te komen. Parkeer je auto zo dicht mogelijk bij de kust en loop naar de kerk. Een bezoek duurt niet meer dan een paar minuten, maar als u eenmaal daar bent, wilt u misschien in de buurt blijven en genieten van de zeebries.

St-Gobban’s-Church-ireland
Ian Wallace en Nellie bij de St Gobban's Church. Het kerkje is in 2017 afgebroken.

Riley oldtimers show cars in Noord Ierland

Ian Wallace nam ons ook nog mee naar een oldtimers show. Het waren allemaal Riley's in divers uitvoeringen. Sedans sportwagens cabrio's een lust om te zien. We reden verder naar de kust en konden naar de overkant kjken en zagen Schotland liggen. Weer een ervaring rijker. Ian bedankt voor de trip door jullie mooie landschap.

riley oldtimer car
Hier sta ik dan in Noord Ierland tussen de Riley cars.